Sångteknik

Sång på talets grund
Jazzsång skiljer sig från klassisk sång. Man sjunger i låg- eller mellanregistret, som en förlängning av talrösten. För att lyckas med det kan du prova att läsa en text och sedan långsamt gå över till att göra textläsningen på en melodi.
I jazz sjunger man mikrofonförstärkt. Du kan utgå från den styrka som du har i normalt tal. Utifrån det grundläget kan du laborera med att sjunga svagare eller starkare beroende på vad du vill betona och hur.
Tänk att du ska berätta något för någon. Du kan vara glad, ledsen, arg, förtrolig eller något annat. Prata berättelsen och glid långsamt över till att sjunga den. Här har du en nyckel till den typ av sound som eftersträvas i jazz. Och eftersom man sjunger mikrofonförstärkt är det möjligt att laborera med små nyanser.
Tekniken — din ledstång
Jazzsång bygger i flera avseenden på ett annat sångsätt än i klassisk sång. Grundläggande andningsteknik och sångteknik är gemensam, men bland annat tonplacering och utnyttjande av resonansen i röstapparaten är en annan.
Bra teknik behövs (liksom i annan sång) för att kunna gestalta och levandegöra det du sjunger om. Det är också en viktig förutsättning för att inte slita ut rösten i förtid. — Mycket handlar det om att hitta fram till de automatiserade processer som pågår när man talar: frasering, tonplacering, resonans etc. När du gör det tar sådana sedan barnsben inlärda mekanismer över och bidrar till att sången blir tallik; till att det du sångberättar upplevs naturligt och äkta. Att investera tid i övning och god sångteknik betalar sig därför i både interpretation och uttryck.
Under teknikflikarna kan du läsa vidare om andning, om hållning och hur du använder röstapparaten för att sjunga på ett skonsamt sätt, om tonplacering och resonans.
Du kan också läsa om hjälpmedel (fonationsrör) för att förebygga och behandla röstproblem, hur du vårdar rösten vid förkylning. För mer ingående sådana beskrivningar hänvisar jag dock till logopeder och webbplatser som ger professionell information.